top of page

                                         Dissabte, 20 de desembre del 2014

 

 

 

 

 

 

Untikesken continua apostant per la difusió del patrimoni emporità a través del Primer Untikaforum

 

    Centre Esportiu i Recreatiu (C.E.R.), dissabte 20 de desembre del 2014

 

   El passat dissabte 20 de desembre vàrem celebrar la primera tertúlia oberta a tothom sota el format d'un Primer Untikaforum. Aquest format de tertúlies col·lectives ens va servir per elaborar un taller d'hipòtesis entonr una temàtica escollida. Aquest cop, la discussió es va obrir al voltant de les Saturnals, les quals eren unes festivitats romanes dedicades al culte al déu Saturn. El dia 20 de desembre no va ser escollit a l'atzar, ja que en el món antic estaríem immersos de ple en la celebració de la Saturnàlia.

   Tal i com va explicar el relator - animador Josep Maria Guinart, llicenciat en Història, aquestes festes començaven el 17 de desembre i durant 7 dies es celebraven bullicioses festes, intercanvis de regals i banquets; es feien sacrificis a Saturn i es celebrava el naixement del nou període de llum o el naixement del Sol Invictus després de l'època de l'any amb les nits més llargues. 

   L'acte va començar amb una bona afluència de públic fins al punt de soprepassar la vintena. La biblioteca del C.E.R. va omplir-se de conceptes, dades i d'un imaginari col·lectiu entorn d'un tema tant candent i de tanta actualitat com és la celebració cristiana del naixement de Jesucrist, els seus orígens i les seves contradiccions. En tot moment el públic va respondre molt positivament i, a l'acabar l'acte, es va obrir el moment de manifestar les idees de cadascú, havent-hi reflexions molt encertades.

   Per finalitzar l'acte, es va fer el sorteig d'un conjunt de llibres cedits pel Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries i es va acabar amb un petit piscolabis celebrant el Io, Saturnalia!

 

   La idea que tenim és poder celebrar de forma regular aquests Untikaforums on es debatran en cada ocasió temes d'actualitat o d'interés general i al final sortejar un petit obsequi entre el públic assistent. D'aquesta manera, Untikesken continua amb el seu objectiu primordial d'acostar al màxim possible el nostre magnífic patrimoni al públic en general, tot apostant per promoure i difondre les seves virtuts i característiques entre els ciutadans.

A l'esquerra, imatge del públic assistent amb el relator - animador en Josep Maria Guinart. A la dreta,  la Televisió de l'Escala i un moment de la xerrada de l'Untikaforum

Detall dels llibres obsequi per part del Museu Arqueològic de Catalunya - Empúries, sortejats al final de l'Untikaforum entre el públic

 

bottom of page