top of page

Dissabte, 4 d'abril del 2015

 

 

 

 

 

 

L'Associació inicia la seva particular Ruta dels Ibers passant per la capital, el jaciment ibèric d'Ullastret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    La nostra primera excursió va passar per la visita obligada a la capital dels indiketes, el jaciment ibèric d'Ullastret. Allà ens hi esperava el seu coordinador, el Dr. Gabriel De Prado, el qual ens va acompanyar per tot el recinte i ens va obsequiar amb una brillant visita guiada al jaciment i a l'exposició temporal "Els caps tallats d'Ullastret: violència i ritual al món iber".

 

   Acompanyats d'una bona colla d'amics de l'Associació Untikesken vàrem redescobrir aquest magnífic indret, situat a la riba del riu Daró, al puig de Sant Andreu. Si haguéssim de descriure la cultura ibera que allà hi va viure, podríem dir que es tractava d'una gent treballadora, amb ceràmica i llengua pròpies, així com també desenvolupadors d'una veritable indústria metal·lúrgica basada en el ferro. De fet, la cultura ibera es pot considerar com la base de la nostra pròpia història peninsular. Agricultors de cereals i ramaders, els ibers s'organitzaven en oppidum, que eren autèntiques ciutats emmurallades. En el cas d'Ullastret, aquest potser és el tret que més caracteritza al jaciment; només arribar-hi, una imponent muralla protegida per torres de defensa és l'encarregada de rebre al visitant. 

   Així, situats en turons de fàcil defensa, els ibers organtizaven les seves ciutats amb cases d'una o dues habitacions tot seguint una incipient urbanització. També gaudien d'una organització social que els permetia la construcció de temples i cisternes, presents a la ciutat d'Ullastret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Un cop vàrem visitar el jaciment, en Gabriel ens va acompanyar al Museu i després ens va fer de comissari a la fantàstica exposició temporal "Els caps tallats d'Ullastret: violència i ritual al món iber". En l'exposició s'explica la troballa dels 15 fragments cranials humans, entre els quals hi havia dos caps enclavats en un estat de conservació excepcional. Davant d'aquesta important troballa, es va constituir un equip de recerca format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en d'altres disciplines encarregats de retornar l'aparença humana als cranis. Va ser fantàstic!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   L'excursió la vàrem acabar en un dinar de germanor al Restaurant La Païssa de l'Avi, a Fontanilles, on vàrem menjar estupendament bé!

 

Gràcies a tots per venir i fins la propera exursió!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page