top of page

Dues activitats d'Untikesken abans d'acabar l'any

10 Notícies - 31/12/2014

 

Es celebra el 1er Untikafòrum i es presenta el llibre "La voluntat clàssica de Catalunya" , de Pau Guinart, sobre les influències polítiques a l'entorn del Jaciment d'Empúries.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   "És una mena del que en aquella època en deien simposia”. Així començava l'entrevista que li van fer a Josep Maria Guinart moments abans del 1r Untikaforum organitzat per Untikesken. Com a relator del simposi, Guinart explicava que "els simposia eren una mena de trobada de gent, normalment homes, que entorn d’un vi endolcit amb algun tipus de mel i d’espècies que parlaven d’un tema determinat; segurament, des de la política fins a la filosofia o de la literatura o teatre. I hi havia algú que feia una petita aportació inicial i a partir d’aquí es debatia sobre el tema que s’havia posat sobre la taula".

   En aquest cas, sota un format de simposi més d'una vintena d'assistents es van congregar al C.E.R. per debatre entorn de les festivitats que es feien  a prop de Nadal a l’època dels romans, els grecs o dels ibers. 

   En acabar la intervenció del relator, hi van haver diferents intervencions del públic, entre les quals destacaven el culte a la Deessa Mare o el naixement del Sol Invictus. Finalment, es va repartir un lot de llibres cedit pel MAC - Empúries i es va fer un petit pica-pica.

  Segons Pau Guinart, "el llibre tracta bàsicament sobre el paper que va tenir el jaciment arqueològic d’Empúries dins la creació del nacionalisme català a principis del segle XX. La meva idea era fer un paral·lelisme entre el moment polític que es vivia al 1914 i el moment polític que es viu actualment, que en moltes qüestions són gairebé el mateix com per exemple el discurs que va fer Prat de la Riba quan va presentar el projecte de la Mancomunitat que es podria aplicar perfectament al discurs que faria Mas avui en dia".

   L'autor va ser precedit per Rafel Bruguera com a co-president d'Untikesken, de la Marta Campo com a directora del MAC - Empúries i de Joaquim Nadal  com a director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

bottom of page