Associació Cultural Untikesken - Amics del Museu d'Empúries
Dissabte, 27 de desembre del 2014
Presentació del llibre La voluntat clàssica de Catalunya. El paper del jaciment arqueològic d’Empúries en la construcció del Nacionalisme Català: Prat de la Riba, Eugeni d’Ors i el Noucentisme
Aquest dissabte dia 27 de desembre a les 12h del matí va tenir lloc a la Biblioteca del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries la presentació de l’últim llibre de l’autor Pau Guinart, la qual va anar a càrrec de Joaquim Nadal
Biblioteca MAC - Empúries, dissabte 27 de desembre a les 12 h
Actual estudiant de Doctorat en Literatura Ibèrica i Llatinoamericana a la Universitat d’Stanford, on també imparteix classes, en Pau Guinart i López és llicenciat en Història i Filosofia per la Universitat de Girona i té el Màster en Tragèdia Grega per la Universitat d’Exeter i en Cinema per la New York Film Academy.
És autor d’altres obres com Dos en un burro. Per Catalunya en carro, Fragmentari de Nova York. Dietari d’un empordanès als EUA i Fragmentari de Nova York 2010, i també col·labora en diverses revistes i diaris.
En aquest acte, l’autor va presentar la seva última obra, la qual esdevé un assaig divulgatiu entorn el fenomen nacionalista i la seva voluntat clàssica encarnada amb les ruïnes d’Empúries en motiu del centenari de la Mancomunitat. En aquest context, es reexpliquen les connexions existents entre el que va ser el moviment ideològic i cultural a Catalunya, conegut com el Noucentisme, i el ressò que va suposar per aquesta ideologia la troballa de les arrels clàssiques de Catalunya, fent-la hereva d’una cultura diferenciadora amb identitat nacional.
L'autor va explicar que el llibre es dividia en tres parts, on en la primera s'exposaria el context dels usos que s’han fet de l’arqueologia per part del nacionalisme a nivell europeu, com seria el cas primer de Dinamarca, després d’Itàlia, Alemanya, França i el cas anglès. El cas català seria un cas més que en certa mesura va ser molt diluit; els catalans no van fer un ús massa radical de l’arqueologia, com es va fer en altres llocs. I llavors, seguidament, hi ha un capítol dedicat a l’estudi de la situació política de la Mancomunitat, sobretot dedicat a Prat de la Riba i també a la figura d’Eugeni d’Ors com a intel·lectual que va ser l’eix diametral del Noucentisme. I hi ha un petit capítol dedicat a la Catalunya ciutat molt breu i, finalment, un capítol dedicat a Empúries en si i com els diferents directors, les visites que es feien per part del Centre Excursionista de Catalunya, pel mateix Emili Gandia van tenir també una incidència en aquest procés de creació de nacionalitat catalana".
L'acte va ser inaugurat per Rafel Bruguera com a co-director d'Untikesken, per Marta Santos com a directora del MAC - Empúries i per Joaquim Nadal com a director de l'Institut Català de Recerca en el Patrimoni (ICRPC). Va ser tot un èxit! El nombre d'assistents va assolir la cinquantena, esdeveniment que va ser possible gràcies a la co-organització entre l’Associació Cultural Untikesken – Amics del Museu d’Empúries, el Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries i la Llibreria Vitel·la.